section.jpg

National Gallery, Singapore

Adaptive re-use of a conservation Monument

An art museum in the downtown core of Singapore that oversees the world's largest public collection of Singaporean and Southeast Asian art.

 

Our Co-Founder Luther Seet played a key role in designing the roof and façade details of the National Gallery Singapore. Designed by Studiomilou Singapore, with principal architect Jean-Francois Milou and his team, Luther’s main contribution to the project was in detailing the visible architectural elements of the project, including the main roof over the two historic buildings, and the new façade enveloping the central atrium space.

 

In designing this apparently simple roof system, there is a complex makeup of elements which produce the effect of soft light streaming through the many layers of aluminum, fritted glass, and steel trusses very much like the effect of light produced through a canopy of trees.

Project Facts

Client: National Gallery, Singapore

Sector: Culture, Civic

Location: Singapore

GFA: 60,000 sqm

Project Type: Competition

Award: Winner (StudioMilou)

Status: Built

Completion Date: November 2015

Back to Projects